Radionica ručno vučenog tijesta (slane i slatke štrudle i štrukli)

za koga: polaznike programa osposobljavanja za jednostavno zanimanje pekar
– kada: 08. 10. 2021., 16:00-20:00
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)

Voditeljica: Matea McConnell Kučević

O radionici

Vučeno tijesto koristi se za izradu raznih pita, savijača, štrukli, gibanica i baklava. Tajna uspješnog vučenog tijesta ovisi o nekoliko faktora:

  • Voda – količina ovisi o količini vlage u brašnu (dodaje se postepeno)
  • Ulje – za postizanje elastičnosti i usporavanje sušenja
  • Atmosfera u prostoriji – pretoplo = gnjecavo tijesto, prehladno = tijesto se steže, teže razvlači i puca

Za tijesto je važno da se nakon zamjesa “odmori” barem pola sata. Osim uobičajenih pravila pri izradi vučenog tijesta Matea je polaznicima osposobljavanja otkrila i pokazala svoje vlastite tajne te kako su sami rekli: oslobodila ih straha od “igranja, hvatanja u koštac” s tijestom. Da izrada ove vrste tijesta nije samo za iskusne majstore pekare i iskusne domaćice bilo je jasno svima na kraju radionice jer su rezultati bili odlični i ukusni!

O voditeljici

Matea je na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb u proteklih 5 godina uspješno završila programe prekvalifikacije za kuharicu, slastičarku i program osposobljavanja za pekaricu. Iskazala se kao odgovorna, suradljiva polaznica te optimistična i empatična individua. Unatoč izazovnim životnim okolnostima Matea je odabrala put edukacije, rada na sebi i napretka u osobnom i poslovnom smislu.

Kroz Matein proces obrazovanja saznali smo da se kuhanje, pečenje i briga o drugima provlači kroz cijeli njezin život iako joj je prvotno zvanje bilo usmjereno k medicini, a onda prevođenju s engleskog i talijanskog. Odrasla je u velikoj obitelji s četiri mlađa brata i roditeljima medicinarima. Tijekom rata svi su volontirali u „Obiteljskom centru“ i skrbili za mnoge izbjeglice i prognanike. Kaže da ju je uvijek oduševljavala majčina snalažljivost da od „ničega“ napravi nešto ukusno i tako je i sama uz nju naučila mnogo u kuhinji. U tom trenutku joj nije bilo „ni na kraj pameti“ da će joj kulinarstvo postati strast i posao. Nakon studija u Austriji i Americi, rada u Italiji te raznih poslova u struci i izvan struke u Zagrebu, odselila je u SAD. Udajom za Johna, oca njezine djece, pokušala je što više kuhati sa svježim namirnicama, kako bi Amerikanci rekli „from scratch“, bez prahova i polugotovih proizvoda, od hrvatskih i talijanskih, do meksičkih i „američkih“ recepata (što je uopće američka kuhinja, zar ne?- Mateina opaska). Već tada ju je jako veselila činjenica da ljudi uživaju u njezinom kuhanju i to ju je zapravo i tjeralo da dalje istražuje i isprobava.

Nakon Johnove smrti se s djecom vratila u Zagreb. Tada je kuhanje i pečenje, kako kaže, postalo njezina terapija, način da joj dom bude pun sretnih ljudi koji dijele trpezu a to joj je pomagalo i da se nosi sa svakodnevicom.

Prije 5 godina odlučila je svoju strast i hobi pretvoriti u posao koji ju veseli. Tako se prijavila u programe na POU Zagreb i uspješno ih završila. Uz rad u nekoliko zagrebačkih restorana, sudjelovala je na kongresima InterSlast, Conpasta i Hrvatski pekar kao voditeljica radionica izrade raznih slastica, jela i peciva. Programi su joj donijeli dodatno znanje i upoznala je krasne ljude kako kaže. Dodaje: „Čovjek uči dok je živ i nikad nije kasno za prekvalifikaciju i dodatnu edukaciju. Imam sreću da su moja djeca Jackson i Kaya te moj muž Igor iskreni, a mogu reći i iskusni suci svih mojih nakuhavanja i podržavaju me da radim na sebi, kako profesionalno, tako i osobno“.

Mateu podržavamo u njezinom radu i napredovanju u poslovnom i svakom smislu, sretni smo vidjeti uspjeh kod svojih polaznica i polaznika što nas i same motivira da pružamo bolju uslugu obrazovanja odraslih kroz svoje programe.

FB:  Kooksi – keksi i još svašta | Facebook

E-mail: matea.kooksi@gmail.com

[ngg src=”galleries” ids=”18″ display=”basic_imagebrowser”]