Voditeljica: Anastasija Nujić, vlasnica
S Bekerajem, sve samo ne običnom pekarnicom i slastičarnicom, upustit ćemo se u avanturu pripreme nekoliko fantastičnih proizvoda kao što su quichevi, tartovi i voćne pite. Jedinstvena je ovo prilika upoznati Anastasiju, ženu ogromne energije koja neumorno od sitnih jutarnjih sati mijesi i peče najfinije zalogaje koje možete zamisliti te priču o Bekeraju, nezaobilaznom mjestu u koje ljudi dolaze i iz udaljenih kvartova!
Quiche – ‘otvorena’ pita od prhkog tijesta omiljeni zalogaj diljem svijeta
Quiche Lorraine pita je od prhkog tijesta s raznovrsnim nadjevima s mirisnim, kremastim umacima, koja je tijekom 20. i 21. stoljeća postala omiljeni zalogaj na zabavama diljem svijeta. Ova ‘otvorena’ pita vuče porijeklo iz Njemačke, a kasnije su je preuzeli i usavršili francuski kuhari. Njezin naziv dolazi od njemačke riječi “Kuchen” što znači kolač. Naime, prvi quiche dolazi iz njemačke srednjovjekovne pokrajine Lothringen, koja se kasnije preimenovala u Lorraine. Tako je nastao naziv ‘quiche lorraine’, najpoznatiji quiche na svijetu.
Danas nadjevi mogu varirati od mesnih do povrtnih, a zajedničko im je preljev na bazi vrhnja i jaja.
Iako se danas pod nazivom ‘quiche lorraine’ mogu naći pite punjene svakojakim nadjevima, ona tradicionalna vrlo je jednostavna. Originalni recept za quiche lorraine uključuje jaja, vrhnje i dimljenu slaninu. Izvorno, još u 18. stoljeću, spravljao se od dimljenog sala s preljevom od vrhnja i jaja, a neki izvori govore da se pripremao i od tijesta za kruh, međutim vrlo brzo postao je quiche kakvog danas poznajemo, napravljen od prhkog tijesta. Danas se za nadjev najčešće koristi slanina, i kuhana i dimljena. U nekim verzijama, za razliku od one originalne, posebice u novije vrijeme, ovoj piti se dodaje i ribani sir i to obično neki topivi francuski kao što je Gruyère, međutim on nije bio dio izvorne recepture. Osim Gruyèrea, često se koriste ementaler, gauda ili tilzit.
U svakom slučaju, ova francuska delicija daje kuharu slobodu i mašti na volju kada je riječ o nadjevima, a svako eksperimentiranje s raznim vrstama povrća, gljiva i sireva uz dodatak slanine, kuhane šunke ili lososa, je dobrodošlo.
Danas je quiche toliko popularan i rasprostranjen po cijelom svijetu, da se mogu primijetiti različiti kulturni utjecaji na njegovu transformaciju. Može se pripremati kao doručak, ručak ili večera, a vrlo je popularan i kao brunch subotom. Servirati se može uz razne vrste salata, a preporuča se, naravno, i uz pivo ili čašu nekog finog francuskog vina.
Kako bi quiche ispao savršen, evo nekoliko savjeta poznatih francuskih chefova:
- Nakon što ste zamijesili prhko tijesto, dajte mu vremena da malo odmori u hladnjaku. Lakše ćete ga razvaljati valjkom, a bit će i ukusnije.
- Važno je tijesto peći sporije, na niskoj temperaturi. Bez obzira jeste li u žurbi ili ne, nekoliko minuta čekanja da se quiche ispeče, bit će od koristi. Previsoka temperatura pećnice bi jaja u nadjevu mogla pretvoriti u kajganu, a to zaista ne želite. Gosti će zasigurno biti oduševljeni okusima tako da se čekanja neće niti sjetiti.
- U nadjev se može dodati i malo brašna jer pomaže apsorbirati vlagu u jajima pa time stabilizira cijeli nadjev koji istovremeno dobiva kremoznu teksturu.
- Važno je koristi brašno visoke kvalitete, a svako eksperimentiranje je dobrodošlo. Dodatak brašna od cjelovitih žitarica ili raženog brašna prhkom će tijestu dati posebnu hrskavost.
- Prije rezanja i posluživanja ostavite svoj quiche da se ohladi.
- Savjet za kraj: ako quiche servirate uz zelenu salatu kao što je to običaj u Francuskoj, poslužite ga uz pivo ili vodu jer bi okus octa u salati mogao uništiti okus vina. Ako ga servirate samog, naša je preporuka uz čašu nekog finog francuskog vina iz regije Alsace, koja posjeduje jedinstvenu mješavinu najboljih njemačkih i francuskih sorti grožđa te stoga nudi neke od najboljih stilova vina. Quiche se s bijelim vinima najbolje ljubi s Entre-Deux-Mers, Bordeaux, Touraine Sauvignon, Alsace Riesling i Alsace Pinot Blanc, a od crnih vina naša su preporuka Beaujolais, Beaujolais Villages, Touraine Gamay, Alsace Pinot Noir i Pinot Noir.
O Bekeraju i voditeljici
Bekeraj je majstorska craft pekarnica, nastala nakon dugogodišnjeg razmišljanja, proučavanja i snova o vlastitoj pekarnici. Kad sam još prije dosta godina razmišljala o svojoj pekarnici, za mene je to bio san nadahnut filmom “You’ve got mail“iz 1998. godine s Meg Ryan (remake vrlo popularnog klasičnog filma iz 1940. “ Trgovina iza ugla”) gdje ona ima slatku knjižaru koju je osnovala njezina majka te se bori s velikim lancima knjižara koje su sve identične, nemaju osobni kontakt sa svojim klijentima.
Budući da sam po zanimanju profesorica njemačkog i francuskog jezika i književnosti, a radim i u odjelu marketinga i komunikacija jedne velike korporacije, tijekom svog školovanja živjela sam u Austriji i Francuskoj te vrlo dobro upoznala njihove kuhinje, pekarstvo i slastičarstvo: od austrijskog crnog kruha na bazi kiselog tijesta, preukusnih žemlji (semmel), štrudli, kuglofa, krafni, pereca, peciva s okusom cimeta, famoznih torti, lincera do francuskih croissanta, baguetta, brioša, peciva s najfinijim vrstama sira do vrlo popularnog quiche lorainea koji svakodnevno oduševljavaju cijeli svijet zbog svog „appetitlich“ izgleda i famoznog okusa. Upravo to oduševljenje sam htjela postići kada netko uđe u Bekeraj.
Za Bekeraj bih htjela reći da je svakako jedan od mojih ostvarenih snova koji sam realizirala zajedno sa svojim suprugom te sam izuzetno ponosna kako funkcionira budući da oboje radimo i druge poslove. Ja sam naime zaposlena u odjelu marketinga i komunikacija u jednoj korporaciji, a suprug je poduzetnik. Zajedno smo putovali svijetom, često smo zbog posla bili u Austriji, Francuskoj, Italiji te smo kao veliki gurmani isprobavali njihove specijalitete i sanjarili da takvo nešto „donesemo“ i u Hrvatsku. Uz puno rada, truda i zajedništva to smo i postigli te smo vrlo ponosni na našu pekarnicu.
Usprkos svim izazovima koje je sa sobom donijela 2020., neočekivana i potpuno drugačija godina, koja je promijenila mnogo toga u životima ljudi diljem svijeta pa tako i u načinu poslovanja, za nas u Bekeraju je to bilo posebice izazovno jer je to ujedno bila i naša prva godina poslovanja; naime Bekeraj je svoja vrata za kupce otvorio 5.12.2019. Međutim, kvalitetom svojih proizvoda, raznovrsnošću, posebnošću, korištenjem vrhunskih namirnica, svježeg domaćeg voća i povrća s obližnjeg placa na kojem me poznaju sve kumice te osobnim pristupom prema našim kupcima ne samo da smo zadržali svoje kupce nego iz dana u dan bilježimo sve veći broj kupaca koji nas prate i na društvenim mrežama.
U ponudi imamo petnaestak vrsta kruha, a izdvojila bih kruh sa 7 vrsta žitarica, kruh od heljde, raženi kruh koji u svom sastavu ima 70% proklijale raži, koji je malo slatkastog okusa, ali izuzetne kvalitete i svježine koju zadržava nekoliko dana; taj kruh spada u asortiman kruhova od potpuno prirodnih sastojaka. Tu su još kukuruzni kruh s 50% kukuruznog brašna koje, kao i ostale vrste brašna, nabavljamo iz mlina koji isključivo melje sve svoje vrste brašna na stari provjereni način, kamenim mlinom. Za ljubitelje francuskog kruha imamo nekoliko vrsta baguetta, bijeli, rustikalni baguette od nekoliko vrsta žitarica, toscana baguette blago kiselkastog i vrlo osebujnog okusa te baguette od crnog brašna. Za ljubitelje talijanske kuhinje svakodnevno pripremamo različite vrste focaccie – vrlo popularne talijanske pogače, začinjene maslinovim uljem i začinskim biljem, raznih okusa, od sušenih rajčica, crnih dalmatinskih maslina, ružmarina do šparoga. Tekstura ove pogače je vrlo slična pizza tijestu, a svoj izgled i okus zahvaljuje ručno bušenim udubinama u koje ulazi premaz te se tijekom pečenja sjedinjuje s tijestom. Focaccia je dobitna kombinacija za svakodnevnu konzumaciju, ali i razne vrste zabava i domjenaka prije svega zbog osebujnog okusa i vrlo lijepoga izgleda. U ponudi je također kruh koji je dobio ime po samoj pekarnici Bekeraj koji dolazi u dvije veličine i vrlo je omiljen kod naših kupaca jer se radi o beskvasnom kruhu.
Uz kruh, Bekeraj nudi i druge fine zalogaje: quiche lorraine, francusku otvorenu pitu od prhkoga tijesta s raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih. Zajednički im je preljev na bazi jaja i vrhnja. Odličan odabir za zanimljivi gablec, ukusno predjelo, kvalitetan, lagan i zdrav ručak serviran uz neku salatu, ali isto tako i vrlo omiljen, profinjen i otmjen zalogaj na zabavama i druženjima. U Bekeraju je u ponudi 5 vrsta quicha: quiche od poriluka, pancete i domaće kuhane šunke; quiche od vlasca, pancete i šunke; povrtni quiche od tikvica i cherry rajčica, quiche od špinata te quiche od raznih vrsta gljiva. Za svako nepce ponešto pri čemu je važno napomenuti da se nadjev može kombinirati namirnicama po želji. Za ljubitelje talijanske kuhinje – tu je i pizza na bazi najfinijeg talijanskog brašna, organskog čistog djevičanskog maslinovog ulja, rajčice iz organske proizvodnje, mozzarelle, domaće šunke i pršuta.
I sladokusci neće izaći razočarani: u ponudi su vrlo ukusne torte poput vrlo popularne torte od sira (cheese cake), torte od pistacija, raffaelo torte, ferrero rocher torte te triolade torte od tri vrste čokolade. Osim torti odlično su prihvaćene štrudle od jabuka, šljiva, marelica i sira koji podsjećaju na prave bakine štrudle i okusom i mirisom i izgledom, kao i tartevi od sezonskog voća te čokoladni tartevi. Kupci su oduševljeni i kremšnitama, kuglofima i popularnim keksićima poznatijim kao ‘americain cookie’ te muffinima i cup cakeovima koji su idealni za rođendane i sve vrste zabava. Budući da u našoj ponudi imamo dosta slatkih proizvoda za blagdane smo dodatno uveli orehnjaču, makovnjaču i kuglof, tradicionalne blagdanske klasike. Za kraj bih izdvojila i bučnicu koju u ponudi imamo ljeti i u jesen i toliko je omiljena kod naših kupaca da ne stignemo ispeći onoliko koliko bismo mogli prodati. To govori sve. Bučnica dolazi i u slanoj i slatkoj varijanti kako bi zadovoljila nepca svih kupaca. Istaknula bih da su svi „slatki“ proizvodi na bazi vrlo kvalitetnih i prirodnih sastojaka s minimalnim udjelom šećera te su omiljeni kod kupaca svih dobnih skupina.
Bekeraj se, prema mojoj osobnoj ideji i želji, razlikuje od ostalih pekarnica specifičnih po gotovoj tvorničkoj proizvodnji kruha i peciva, prije svega po tehnologiji pripreme tijesta i korištenju isključivo kvalitetnih sastojaka. Najviše se pazi na kvalitetu namirnica, a količina soli je smanjena kako kupci ne bi nesvjesno unosili velike količine soli i time štetili zdravlju. Inače, upravo iz tih razloga francuski zakon ne dopušta više od 1.8% udjela soli po kruhu.
Za nas u Bekeraju je priprema kruha i peciva čista umjetnost, sve se oblikuje ručno i svakom našem proizvodu dajemo osobnu notu. Niti jedan se proizvod ne zamrzava i sve što stoji u vitrinama je ispečeno tog dana, što je rijetkost u današnje vrijeme kada vladaju franšize pekarnica koje peku polu-smrznute proizvode pripremljene u velikim postrojenjima danima i tjednima ranije. Uistinu smo ponosni što kupcima možemo svakodnevno ponuditi svježe, netom pripremljene, proizvode što oni i sami vide budući da je Bekeraj „open space“pekarnica gdje svaki kupac vidi što se radi u proizvodnji. Inače, proučavajući francusko pekarstvo, došla sam do saznanja da u Francuskoj postoji nepisano pravilo da se prodaje tamo gdje se i priprema.“ Upravo tako je i kod nas u Bekeraju.
Vjernih kupaca imamo bezbroj. Naglasila bih da su kupci uvijek na prvom mjestu; oni iz dana u dan upoznaju i kušaju naše proizvode, prepoznaju njihovu kvalitetu, vraćajući nam se s oduševljenjem. Time nam daju vjetar u leđa i potiču nas na razmišljanje da naš zanat proširimo i na neke druge lokacije u gradu u bliskoj budućnosti. Kako bismo to ostvarili, naši se djelatnici redovito i kontinuirano educiraju, nadograđuju svoje znanje tehnikama rada, posjećuju stručne edukacije kod naših partnera kako bi našim kupcima omogućili što kvalitetnije proizvode koji će ih očarati i neodoljivim okusom i „appetitlich“ izgledom.
Potražite nas na društvenim mrežama:
IG: https://instagram.com/bekeraj.zg/
FB: https://www.facebook.com/bekeraj.zg/