Bez glutena bez problema:  besplatna radionica s  MOJE MALO ZLATO

za koga: NEZAPOSLENE OSOBE
– kada: 10. 09. 2021., 10:00-14:00
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)

Voditelj: Zlatko Puškarić, majstor pekar

O radionici

Pripremat ćemo kukuruzni miješani kruh jer je upravo kukuruz žitarica koja ne sadrži gluten i idealan je izbor u proizvodnji bezglutenskih pekarskih proizvoda. U procesu će nas voditi zlatne ruke majstora Zlatka koji ima dugogodišnje iskustvo u pekarskoj industriji a dio je tima Moje Malo Zlato, poznatog i uglednog hrvatskog brenda bezglutenskih pekarskih i slastičarskih proizvoda. Osim što ćete korak po korak savladati recepturu za ovaj fini kruh imat ćete priliku educirati se o procesima koji su potrebni kako biste kod bezglutenskog kruha i ostalih proizvoda postigli mekoću i kvalitetu koje su karakteristične za glutenska brašna. Mnogi od nas ne toleriraju gluten ili čak vodimo bitku s ozbiljnijim bolestima poput celijakije pa su nam ovakva znanja itekako korisna ukoliko se ne želimo u potpunosti odreći kruha i mnogih drugih pekarskih i slastičarskih proizvoda koje tako volimo.

O “Moje Malo Zlato”

Brend Moje malo zlato razvila je tvrtka Razvojne strategije d.o.o.– prvi proizvođači pekarskih proizvoda nositelji standarda AOECS – Europske asocijacije društva za celijakiju.
Specifičnost bezglutenske proizvodnje je u sirovinama koje ne sadrže gluten (ili iz kojih je gluten odstranjen). Glutenski proteini su jedini proteini žitarica koji formiraju čvrsto, kohezivno tijesto i omogućuju proizvodnju pekarskih proizvoda kakve danas poznajemo. Kada se brašno navlaži tijekom proizvodnje tijesta, glutenski proteini vežu vodu, te se međusobno povezuju čvrstim nitima u mrežu znanu kao gluten. Što je više glutenskih proteina u brašnu, to se voda brže veže i stvara se čvršća mreža. Porastom temperature tijekom pečenja, voda koju je gluten vezao ispari, a sam gluten postane krut dajući proizvodu završnu strukturu. To visokoelastično svojstvo glutena predstavlja odličnu kombinaciju elastičnosti i čvrstoće, za koju je još uvijek teško naći zamjenu u pekarskoj industriji.
Upravo iz tog razloga, bezglutenska pekarska proizvodnja je izrazito zahtjevna jer kupci očekuju istu kvalitetu i mekoću proizvoda kao i kod glutenskog brašna. To ipak ne znači da bezglutenski proizvodi nisu jednako ukusni i kvalitetni a kada govorimo o zdravlju i nutritivnoj vrijednosti oni nude mnogo više.

Web: Bez Glutena – Bez Problema | Moje Malo Zlato
FB: Bez glutena – bez problema | Facebook

Bez glutena bez problema: besplatna radionica s MOJE MALO ZLATO

Image 1 of 2