Vijesti i zanimljivosti

Upisi u tijeku, besplatno osposobljavanje!!!

Pekar/ica: Zagreb, Sisak, Bjelovar, Vinkovci, Slavonski Brod
Nazovite: 097 6060 297 ili ispunite obrazac za predbilježbu
Početak: kraj siječnja 2021
.

Priprematelj/ica bureka i pizza: Koprivnica, Virovitica
Nazovite: 048 624 476 ili ispunite obrazac za predbilježbu (https://ou-pouka.hr/predbiljezba/)
Početak: siječanj 2021.


JAČANJE PODUZETNIČKIH VJEŠTINA

Kako se odnosite prema budućnosti?
a) Pažljivo planiram buduće korake.
b) Nemam kristalnu kuglu. Zašto gubiti vrijeme na planiranje?
c) Pokušavam gledati unaprijed.
d) Kako bude, bit će.

Pri planiranju poduzetničkog pothvata važno je napraviti dobru analizu tržišta, svojih financijskih mogućnosti ali i procjenu vlastitih poduzetničkih sposobnosti. Zato je jedno od prvih pitanja koja su si polaznici/ce programa osposobljavanja u sklopu projekta Znanjem do kruha postavili: posjedujem li osobine uspješnog poduzetnika? Kroz razne testove osobnosti, procjene vlastitih vještina i kapaciteta, izrade „mapa života“, swot analize i druge alate imali/e su priliku zamisliti se kao poduzetnika/icu i na konkretnim primjerima procijeniti uspješnost svoje ideje na stvarnom tržištu. Ideje nam mogu svakodnevno padati „na pamet“ i činiti se odlične, međutim kako ideju pretvoriti u uspješan poduzetnički pothvat je pitanje koje zahtijeva rad i napor, analizu i spremnost na rizik. Polaznici/ce su uz vodstvo predavačice koja ima relevantno iskustvo u poduzetničkom svijetu napravili svoje poslovne planove te se okušali i u prezentaciji, takozvanom „pitchanju“ svoje ideje. Program jačanja poduzetničkih vještina uspješno je dovršen kroz 5 interaktivnih radionica: svi zajedno bogatiji u novim znanjima i ohrabreniji za nove korake u budućnost.


VJEŽBE: IZRADA PEKARSKIH PROIZVODA

Iz teorije u praksu. Polaznici/ice prve grupe programa za osposobljavanje Pekar/ica u Zagrebu su zasukali rukave, stavili pregače i sa svojim predavačem krenuli u testiranje teorijskih znanja izrade kruha i drugih pekarskih proizvoda. Za početak su predavaču poklonili sito za prosijavanje brašna što je našeg, inače živahnog i dobro raspoloženog predavača, dodatno razveselilo. Ovo su bile tek prve vježbe u kuharskom kabinetu Učilišta a uskoro kreću na praktikum kod poslodavaca gdje će pekarske vještine učiti kroz 120 školskih sati predviđenih u programu osposobljavanja.


RADIONICE PSIHOSOCIJALNIH VJEŠTINA U SKLOPU PROGRAMA OSPOSOBLJAVANJA ZA PEKARE

Od 19.-23. listopada 2020. polaznici prve grupe osposobljavanja za pekare u Zagrebu sudjelovali su u 5 radionica neformalnog programa jačanja psihosocijalnih vještina.
U interaktivnim radionicama polaznici su imali prilike kroz interaktivne iskustvene vježbe i teoriju transakcijske analize uvidjeti važnost komunikacije i interpersonalnih vještina za osobni razovoj i razvoj grupne kohezije i timske suradnje u profesionalnom kontekstu. Isto tako imali su mogućnost osvijestiti važnost utjecaja odnosa i komunikacije na razvoj motivacije za učenjem i promjenom. Struktura rada bila je takva da se na svakoj radionici predstavila teorija koju su pratile interaktivne vježbe u paru, maloj grupi i velikoj grupi vodeći računa o epidemiološkim uputama.


MOTIVACIJSKA RADIONICA U ZAGREBU

12. listopada 2020, u Maloj dvorani POU Zagreb održana je motivacijska radionica za upis u prvu grupu programa za osposobljavanje za jednostavno zanimanje Pekar/ica u Zagrebu. Družili smo se uz predstavljanje cijelog EU projekta Znanjem do kruha, pobliže objasnili koncept provođenja programa Pekar/ica koji uključuje i 3 dodatna neformalna programa za jačanje psihosocijalnih, poduzetničkih i digitalnih vještina.
Upisi u prvu grupu pekara u Zagrebu su do 04.11.2020 a za ostale gradove (Sisak, Bjelovar, Vinkovci, Slavonski Brod, Osijek) upisi još traju.


MOTIVACIJSKA RADIONICA U VINKOVCIMA

2. listopada 2020. godine održana je motivacijska radionica u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci na koju su, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (Podružnica Vinkovci) bile pozvane dugotrajno nezaposlene osobe koje su zainteresirane za besplatni program osposobljavanja za zanimanje pekar. Projekt Znanjem do kruha predstavili su voditeljica projekta Zinka Mujkić i voditelj programa Bojan Marić s Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Domaćini Crvenog križa, ravnatelj Branko Tomić i drugi članovi projektnog tima pobrinuli su se da ovo bude jedno ugodno upoznavanje i druženje. Prostor Crvenog križa apsolutno udovoljava svim uvjetima za izvođenje nastave a odiše i jednom pozitivnom atmosferom i energijom. Svakako je važno i da je prostor Crvenog križa Vinkovci mjesto na kojem se budući polaznici mogu osjećati sigurno i zaštićeno u odnosu na epidemiološku situaciju Covid 19.

Nakon prezentacije pridružili su nam se i predavači svih programa (pekar, psihosocijalne, poduzetničke i digitalne vještine) koji su potpisali ugovore o suradnji i s kojima su dogovoreni detalji oko izvođenja programa.
I ovim putem pozivamo sve zainteresirane dugotrajno nezaposlene osobe da se prijave za sudjelovanje u besplatnom programu osposobljavanje za zanimanje pekar u Vinkovcima, Zagrebu, Sisku, Bjelovaru, Slavonskom Brodu i Osijeku.
Nazovite: 097 6060 297


Dovršena je edukacija nastavnika/ica i mentora/ica za kvalitetniju provedbu programa za odrasle

U projektu Znanjem do kruha ističemo važnost kvalitetnog pristupa obrazovnom procesu odraslih osoba, osobito onih koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Obzirom da će naši predavači/ice raditi s dugotrajno nezaposlenim osobama i pripadnicima/icama maginaliziranih skupina bilo je važno dodatno ih motivirati, senzibilizirati i pripremiti za rad s različitim profilima osoba uključenih u programe osposobljavanja.

Računajući na određenu ranjivost kod naših budućih polaznika/ica, što zbog dužeg izbivanja s tržišta rada, što zbog demotiviranosti, predavačima/icama su kroz ovu edukaciju pruženi dodatni alati za što bolji pristup radu.

U razdoblju od 23. 04. do 21. 05. 2020. održano je 5 online edukacija putem webinara, svaka u trajanju od 90 minuta što je ukupno 10 školskih sati nastave. 

Polaznici edukacije su bili nastavnici/ice iz područja informatičkih, ekonomskih, prehrambeno-tehnoloških i humanističkih znanosti te mentori praktične nastave koji će raditi s ciljanom skupinom na osposobljavanju za novo zanimanje. U interaktivnoj edukaciji imali su prilike kroz interaktivne iskustvene vježbe i teoriju transakcijske analize dobiti nove i drugačije uvide u važnost odnosa i komunikacije u nastavnom procesu i kako ona može utjecati na razvoj motivacije za učenjem i promjenom kod odraslih osoba.

Tijek i opis pojedine edukacije/webinara:

23. 04. 2020. Upoznavanje i očekivanja, učenje i poučavanje – uz interaktivne iskustvene vježbe i teoriju radilo se na upoznavanju i povezivanju članova, stvaranju timskog duha i osvještavanju važnosti komunikacije u nastavnom procesu.  Polaznicima je predstavljena transakcijska analiza ili TA– teorija interpersonalne komunikacije, razvoja, rasta i promjene s filozofijom međusobnog poštovanja, samopoštovanja i prihvaćanja. TA u edukacijskom kontekstu može pružiti novu i drugačiju perspektivu o tome kako ljudi uče te kako edukacija i trening mogu biti efikasniji, uvid u edukacijske pristupe kao što su iskustveno učenje, osobi usmjerena edukacija i portfolio sistem samovrednovanja, koncepte za rad sa zastojima i otporima u edukacijskom procesu i ideje kako učenje i podučavanje mogu biti zabavan i prirodan proces za edukatora i edukanta.

30. 04. 2020. Motivacija, interaktivna nastava i nastavničke kompetencije – stvaranje grupne kohezije, definiranje potreba, mogućnosti, motivacije i identificiranje stilova učenja. Teorijom i interaktivnim vježbama radilo se na kreiranju okvira rada koji podržava različitosti, stvaranju atmosfere poštovanja kreiranjem dogovora i pravila i izradi osobnog plana učenja i praćenja osobne motivacije za učenjem i promjenom.

07. 05. 2020. Metode i strategije poučavanja –  kroz interaktivne vježbe i teoriju TA radilo se na osvještavanju važnosti razvoja odnosa sa polaznicima edukacije, na prepoznavanju i definiranju elemenata za strukturiranje i izvođenje kvalitetne edukacije.

14. 05. 2020. Komunikacija i komunikacijske vještine – kroz interaktivne vježbe i teoriju TA radilo se na  prepoznavanju obrazaca ponašanja i opcijama za promjenu, na razumijevanju kako ličnost utječe na komunikaciju i kako prekinuti neučinkovitu i uspostaviti učinkovitu komunikaciju.

21. 05. 2020. Prezentacija i prezentacijske vještine  – kroz interaktivne vježbe i teoriju TA analizirane su osobne prezentacijske vještine i put promjene, definirani elementi kvalitetne prezentacije te koraci za njeno strukturiranje i izvođenje.

Pekar/ica: Zagreb, Sisak, Bjelovar, Vinkovci, Slavonski Brod
Nazovite: 097 6060 297 ili ispunite obrazac za predbilježbu
Početak: kraj siječnja 2021

Priprematelj/ica bureka i pizza: Koprivnica, Virovitica
Nazovite: 048 624 476 ili ispunite obrazac za predbilježbu
Početak: siječanj 2021

Jako lijepa pekarska priča