Vijesti i zanimljivosti

BESPLATNA RADIONICA u okviru projekta Znanjem do kruha

Radionica kiselog kruha s Pierre Sweet Escape

za koga: polaznike programa osposobljavanja za jednostavno zanimanje pekar
– kada: 18. 10. 2021., 10:00-14:00
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)

Voditeljica: Iva Steinbauer

O radionici

Iva će na radionici polaznicima i polaznicama objasniti što je “kiseli kruh” i zašto je poseban te pokazati proces izrade kruha od kiselog tijesta od pripreme i izrade zamjesa, fermentacije do oblikovanja i pečenja. 

Kratka povijest „kiselog kruha“: 

  • Jedan od najstarijih kruhova od kiselog tijesta potječe iz 3700. godine prije p.n.e.
  • Kiselo tijesto se koristilo sve dok ga u srednjem vijeku nije zamijenio kvasac
  • Danas se kruh od 100% raženog brašna radi s kiselim tijestom jer pekarski kvasac nije koristan kao kvasilo za raženi kruh, raž naime ne sadrži dovoljno glutena 
  • Francuski pekari donijeli su tehnike kiselog tijesta u sjevernu Kaliforniju tijekom kalifornijske zlatne groznice, a to je i danas dio kulture San Francisca 
  • Upravo iz San Francisa se razvija moderna priprema kiselog kruha. U RH u zadnjih 5 godina također se počinje razvijati navedeni oblik pripreme i usluživanja kruha. Iako je kruh od kiselog tijesta zamijenjen u komercijalnim pekarnicama u 20. stoljeću, doživio je preporod među zanatskim pekarima, a u novije vrijeme i u industrijskim pekarnicama više

Radionica ručno vučenog tijesta (slane i slatke štrudle i štrukli)

za koga: polaznike programa osposobljavanja za jednostavno zanimanje pekar
– kada: 08. 10. 2021., 16:00-20:00
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)

Voditeljica: Matea McConnell Kučević

O radionici

Vučeno tijesto koristi se za izradu raznih pita, savijača, štrukli, gibanica i baklava. Tajna uspješnog vučenog tijesta ovisi o nekoliko faktora:

  • Voda – količina ovisi o količini vlage u brašnu (dodaje se postepeno)
  • Ulje – za postizanje elastičnosti i usporavanje sušenja
  • Atmosfera u prostoriji – pretoplo = gnjecavo tijesto, prehladno = tijesto se steže, teže razvlači i puca

Za tijesto je važno da se nakon zamjesa “odmori” barem pola sata. Osim uobičajenih pravila pri izradi vučenog tijesta Matea je polaznicima osposobljavanja otkrila i pokazala svoje vlastite tajne te kako su sami rekli: oslobodila ih straha od “igranja, hvatanja u koštac” s tijestom. Da izrada ove vrste tijesta nije samo za iskusne majstore pekare i iskusne domaćice bilo je jasno svima na kraju radionice jer su rezultati bili odlični i ukusni! više


Radionica Orahnjača & Makovnjača s Bread Club Zagreb

za koga: NEZAPOSLENE OSOBE
– kada: 11. 09. 2021., 15:00-19:00
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)

Voditelj: Darko Kušić

O radionici

S Darkom ćemo pripremati omiljene tradicionalne kolače čiji recepti se prenose u obiteljima iz generacije u generaciju: orahnjaču i makovnjaču! U ovoj jedinstvenoj prilici pripremat ćemo ih prema receptu ekipe iz Bread Club-a.

Jako cijenimo ove suradnike. Anamarija, Andrija, Zrinka i Darko inspiriraju nas svojom posvećenošću, upornošću, strašću koje ulažu tehnološki najzahtjevniji oblik pekarstva. Krasi ih također jedna samozatajnost, ne hvale se, ali zašto i bi kada njihovi proizvodi govore sami za sebe o visokoj razini kvalitete i punoći okusa koji nas oduševljavaju. Darko nas je već ranije podučio izradi focaccie a ovaj put smo sretni što će s nama podijeliti odličnu recepturu za orahnjaču i makovnjaču. više


Bez glutena bez problema:  besplatna radionica s  MOJE MALO ZLATO

za koga: NEZAPOSLENE OSOBE
– kada: 10. 09. 2021., 10:00-14:00
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)

Voditelj: Zlatko Puškarić, majstor pekar

O radionici

Pripremat ćemo kukuruzni miješani kruh jer je upravo kukuruz žitarica koja ne sadrži gluten i idealan je izbor u proizvodnji bezglutenskih pekarskih proizvoda. U procesu će nas voditi zlatne ruke majstora Zlatka koji ima dugogodišnje iskustvo u pekarskoj industriji a dio je tima Moje Malo Zlato, poznatog i uglednog hrvatskog brenda bezglutenskih pekarskih i slastičarskih proizvoda. više


RADIONICE S BEKERAJEM (quiche, tart, voćne pite sa sezonskim voćem…)

za koga: NEZAPOSLENE OSOBE
– kada: 03. 09. 2021., 14:00-18:00 i 06.09. 2021., 16:00-20:00
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)

Voditeljica: Anastasija Nujić, vlasnica Bekeraja

O radionici

S Bekerajem, sve samo ne običnom pekarnicom i slastičarnicom, upustit ćemo se u avanturu pripreme nekoliko fantastičnih proizvoda kao što su quichevi, tartovi i voćne pite. Jedinstvena je ovo prilika upoznati Anastasiju, ženu ogromne energije koja neumorno od sitnih jutarnjih sati mijesi i peče najfinije zalogaje koje možete zamisliti te priču o Bekeraju, nezaobilaznom mjestu u koje ljudi dolaze i iz udaljenih kvartova! više


BESPLATNA RADIONICA bao buns pahuljastih peciva

za koga: NEZAPOSLENE OSOBE
– kada: 06. 07. 2021., 16:00-20:00h
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)

Voditeljica: Tanja Pastuović Klaić

Pripremat ćemo azijska parena peciva, popularna i poznata pod nazivom bao buns.
Posebnost bao parenih peciva je njihova prozračnost, ona su vrlo mekana i gotovo pahuljasta, a tradicionalno se za njihovu pripremu koristi kuhalo od bambusa.
Kuhalo od bambusa trebalo bi biti jednakog promjera kao i lonac na kojeg ćete ga postaviti, a još važnije je da kuhalo ne smije biti u dodiru s vodom iz lonca.
Tijesto za parena peciva se pravi od pšeničnog brašna i kvasca, a mogu se poslužiti s punjenjem ili bez njega. O obliku peciva i punjenju ovise i različiti nazivi.
Gua Bao je pareno pecivo s punjenjem od sporo pečene svinjske potrbušine, tzv. carskog mesa, i svježim ili ukiseljenim povrćem, po želji i umakom. Ova su peciva specifičnog polukružnog oblika, često ih se zbog izgleda uspoređuje s torbom ili ustima jer se u njihov „otvor“ dodaje nadjev.
Baozi je okruglo pareno pecivo koje se može pripremati prazno ali najčešće se nadjeva mesnim ili povrtnim punjenjem i tek tada stavlja u kuhalo.
Za pripremu ovih peciva potrebno je odvojiti nešto više vremena, jer je način nadjevanja zahtjevniji, no jednom kada steknemo iskustvo i vještinu, priprema nije tako komplicirana.
Tradicionalna bao peciva popularna su u cijeloj Aziji, a za njihovu popularnost na zapadu najviše možemo zahvaliti slavnom chefu Davidu Changu koji ih je 2004. godine uvrstio na meni svog restorana Momofuku.

Voditeljica radionice o sebi:

Ja sam rođena Slavonka, odrasla u Županji, u obitelji i okruženju gdje je hrana bitna i gdje se kuha sa strašću i veseljem. U Zagreb sam stigla na studij politologije, no moji interesi i izbori tijekom godina su se mijenjali. Prije nešto više od 10 godina pokrenula sam food-blog COOKam i guštam, a moj je hobi s vremenom prerastao u puno više od toga.
Pokrenula sam vlastiti posao, otvorila agenciju za promidžbu, surađujem s prehrambenim brendovima, radim na kreiranju sadržaja za magazine i editorijale, bavim se food-stylingom, osmišljavam recepte, kuham i stiliziram hranu, vodim škole kuhanja i tematske radionice.
Zajedno sa sinom bavim se produkcijom video sadržaja, produkt fotografijom i uživam u našim zajedničkim projektima.
Volim dinamiku koju ovaj posao pruža, slobodu u kreiranju i objavljivanju, radost upoznavanja ljudi koji me inspiriraju, s kojima dijelim slične strasti i tada sve ima razlog i smisao.
Osim svježih i kvalitetnih namirnica, važna mi je atmosfera u kuhinji, volim kuhati uz dobru glazbu.

Potražite me na Facebooku – COOKam i guštam, instagramu: tanja.cookamigustam a zavirite i na moj blog cookam.blogspot.com 😊

BESPLATNA RADIONICA bao buns pahuljastih peciva

Image 1 of 4


Beskvasni heljdin kruh, lava kolač i hladno iznenađenje

za koga: NEZAPOSLENE OSOBE
– kada: 29.06.2021., 16:00-20:00h
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
što trebam ponijeti: zaštitnu masku i dobru volju!
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)
Prijave su ograničene i moguće do ponedjeljka, 28.06.2021.

Voditelj: Džoni Marinčić, mag.ing.techn.aliment

Zašto baš ova radionica?
  • jako veliki broj osoba je tijekom svog života razvilo intoleranciju na veliki broj različitih namirnica: u najvećem broju gluten, kazein, jaja, pa tako i pekarski kvasac. Zbog takve dijagnoze prvo što se svi pitamo, ”Što ću jesti?”
  • Odgovor na to pitanje pronalazimo kroz različite recepte pomoću kojih i dalje u svojoj svakodnevnoj prehrani imamo jako ukusne obroke prilagođene novom načinu života, a ujedno i nutritivno bogate o čemu ćemo dalje napisati i objasnit.
Što je gluten?
  • Gluten ( prevedeno s Lat. ljepilo) je frakcija biljnih bjelančevina koji se nalazi u plodovima pojedinih vrsta žitarica. Najviše ga ima u pšenici, raži, ječmu te njihovim srodnim vrstama pšenoraž, pir, bulgur, kus kus te u manjoj količini u zobi.
Osnovni poremećaji se dijele u tri osnovne skupine:

Autoimuni poremećaji – celijakija je kronična, upalna, doživotna, genetski predisponirana, autoimuna bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica imunološkog odgovora na gluten.

Učestalost u ukupnoj populaciji je 1%, ali se može javiti u bilo kojoj dobi. Bolesnici mogu imati različite simptome kao što su probavni ili izvan crijeva (niži rast, odgođeni pubertet, alopecija, anemija, kronični umor, osteoporoza, promjene na koži, afte, promjene na zubnoj caklini, neurološki problemi itd.), ali bolest može biti i tiha ili asimptomatska. Za ovu vrstu bolesti nema lijeka (za sada), stoga je potrebno provoditi strogu doživotnu bezglutensku prehranu.

Alergijski poremećaji – alergija na gluten je nepoželjna imunološka reakcija koja ima posljedicu razvoj simptoma na dišnom i probavnom sustavu. Reakcije nakon konzumacije glutena se dijele na reakcije brzog početka (urtikarija, otok lica, teškoće disanja, mučnina i bol u trbuhu) te kasne reakcije koje se javljaju nakon 24 sata kao što su probavne smetnje, kožne promjene. Liječi se izbjegavanjem pšeničnog brašna u prehrani ili drugih sastojaka kod kojih je utvrđena prisutnost glutena. Uz gluten, kod pojedinih ljudi prisutne su alergijske reakcije i na mlijeko, jaja te pekarski kvasac, gdje su manifestacije bolesti vrlo slične ili jednake manifestacijama uzrokovanih glutenom.

Vjerojatno imunološki posredovani poremećaj – preosjetljivost (intolerancija) na gluten klinički može podsjećati i na celijakiju i na alergiju. Reakcije mogu biti brojne probavne (proljev, bol u trbuhu, nadutost) ili izvan crijevnim simptomima (slabost, glavobolja). Dijagnoza se postavlja isključivanjem celijakije i alergije na gluten te testom intolerancije na hranu. Liječenje preosjetljivosti na gluten (intolerancija) se provodi jednako kao i kod alergijskih poremećaja (izbjegavanjem namirnica koje sadrže gluten).

Zato ćemo vam pokazati kako izraditi:
-Beskvasni heljdin kruh-

Prednosti ovog kruha u odnosu na kruh koji smo do sad konzumirali

  • brzo do gotovog proizvoda (brza priprema te nema faze odmaranja i dizanja tijesta)
  • kruh koji se peče kod kuće sa sastojcima koji su nam poznati je puno zdraviji jer ne sadrži sredstva za rahljenje, umjetna bojila, aditive itd.
  • lakši za probavu u donjem dijelu crijeva (ne nadima) jer je bez kvasca

Aromatičan okus heljde divno se slaže sa raznim namazima, humusom, varivima ili sezonskom salatom.

-Lava kolač-
  • bez kazeina i jaja
  • prirodni i nutritivno bogati sastojci
  • bez dodanog šećera i aditiva
  • za vegane i vegeterijance
-Hladno iznenađenje-
  • bez alergene i aditiva
  • prirodni i nutritivno bogati sastojci
  • bez dodanog šećera
  • za vegane i vegeterijance
Opis namirnica

Heljda zbog svog karakterističnog izgleda se svrstava u žitarice, ali botanički gledano ona pripada u kategoriji zeljastog povrća. Heljda je siromašna masnoćama i kalorijama, a sadržaj vlakana pomaže u regulaciji probave i razine šećera u krvi. S obzirom da ne sadrži gluten idealna je kao zamjenska žitarica za sve osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.

Rižino brašno je odlična alternativa na bezglutenskoj prehrani kao i za osobe koje su alergične na orašaste plodove. Najviše se koristi za pripremu kolača i peciva te kao zgušnjivač umaka i jela.

Tapioka škrob je lako probavljivi škrob koji se dobiva iz korijena manioce i tapioce. Prednost je što nema okusa niti boje i stoga je dobra zamjena za glutenska brašna. Koristi se u pripremi umaka, juha, slastica i peciva. Glavna uloga prilikom kuhanja jest da poboljšava teksturu tijesta.

Psyllium ljuskice se dobivaju iz sjemena indijskog trputca koje zahvaljujući sadržaju polisaharidne sluzi veže na sebe vodu i ima sposobnost bubrenja gdje svoj volumen poveća čak i do 15 puta. Sjeme se koristi kao izvor dijetalnih vlakana, čime poboljšava probavu. Glavna uloga prilikom kuhanja jest što daje gustoću i volumen smjesi te rahlost i mekoću.

Bademi su slatko koštunjavo voće koje ima obilje vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina.

Kokosovo brašno se dobiva na način da se kokos podvrgne hladnom prešanju radi dobivanja kokosovog ulja. Ostatak kokosovog ploda se osuši i nakon toga samelje u brašno koje nije isto kao naribani ili samljeveni cijeli plod kokosa. Kokosovo brašno ima nizak udio ugljikohidrata i visok sadržaj vlakana. Nema laktoze niti kazeina i prirodno je bez glutena pa ga mogu koristiti osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.

Chia sjemenke su pravo bogatstvo hranjivih sastojaka, jer sadrže čak 9 esencijalnih aminokiselina, veći udio omega 3 masnih kiselina, kalcija, vitamina, antioksidansa i vlakana. Imaju hidrofilnu sposobnost te u dodiru s vodom bubre i povećavaju svoj volumen što povoljno djeluje na probavu. Velika prednost je da su prirodno bez glutena te ulogu u receptima mogu zamijeniti za jaja. Chia sjemenke se uvijek moraju koristiti natopljene u tekućini, a nikako suhe.

Med u svom sastavu sadrži 180 različitih hranjivih tvari, vitamina, minerala, flavonoida, proiteina i aminokiselina. Zbog visokog sadržaja šećera treba paziti s količinom primjene.

Kokosovo ulje se dijeli na rafinirano i nerafinirano. Oba se mogu koristiti u kulinarstvu, a najveća razlika je što se prilikom proizvodnje rafiniranog ulja uklanja miris i okus, a ekstra djevičansko kokosovo ulje dobiva se hladnim prešanjem pa na taj način zadržava okus i miris kokosa.

Voditelj radionice o sebi:

Od malih nogu volim raditi s hranom.
Završio sam Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu. Radim kao nastavnik stručnih predmeta u Prehrambeno-tehnološkoj školi, obrazujem učenike za zanimanje tehničar nutricionist. Svoju ljubav i strast prema hrani nastojim pretočitii u “prave” nutritivno vrijedne i zdrave proizvode. Svojim primjerom želim potaknuti svoje učenike a i ljude oko sebe na važnost i svrhu pravilnog načina prehrane!

LAVA CAKE / Photo by Jennifer Schmidt on Unsplash

Image 1 of 3


Tangzhong kruh i peciva – mliječni kruh i peciva za burgere s tangzhong starterom

za koga: NEZAPOSLENE OSOBE
– kada: 19.06.2021., 09:00‐13:00h
– gdje: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, kabinet 206, 1.kat
što trebam ponijeti: zaštitnu masku i dobru volju!
Prijava: zinka.mujkic@pou.hr ili na broj 097 6060 297 (voditeljica projekta Zinka Mujkić)
Prijave su ograničene i moguće do četvrtka, 17.06. (samo 5 mjesta)

Voditeljica: Sandra Rončević

Pripremat ćemo mliječni kruh s tangzhong starterom kao i peciva za burgere od istog tijesta. Posebnost ovog kruha i peciva je upravo u tang zhong pripravku od mlijeka ili vode i brašna (na engleskom jeziku water/milk roux) koji se radi od jednog dijela brašna pomiješanog s pet dijelova vode ili mlijeka. Kad se ovaj pripravak doda u zamjes, on želira škrob iz brašna i omogućava da brašno apsorbira duplo više tople vode ili mlijeka, nego što bi inače. Što odmah znači i sljedeće:

  • budući da je ostalo puno manje neapsorbirane vode u tijestu, tijesto je manje ljepljivo i lakše za miješenje;
  • rolice kruha ili peciva se mogu puno više dignuti tijekom procesa pečenja jer više vode omogućuje i više pare unutar samog tijesta;
  • i na kraju, možda i jedna od najbitnijih značajki, zbog većeg udjela vode, kruh i peciva će biti sočniji, mekši i duže će zadržati svježinu.

Napravit ćemo i brza peciva s jogurtom, začinjena češnjakom, maslacem i peršinom. Degustacija uz hummus s dimljenom paprikom i sušenim rajčicama (izrađujemo na radionici)


Tko je foodbloggerica (i još mnogo toga) Sandra? 😊 Evo što kaže:
Rođena u Karlovcu, odrasla u Dugoj Resi, ljeta i zime provodila na Rudanovom brdu i u Generalskom Stolu koji su najtopliji toponimi mojih priča. Željnoj života i znatiželjnoj kakva jesam ni mi vrag dal mira pa sam lutala posvuda, ali sam se ipak skrasila u Zagrebu gdje živim i radim zadnjih 15 godina, a skoro deset godina sam životna suputnica i partnerica jednom divnom Darku.
Studirala pravo (khm, da jesam), diplomirala talijanski jezik i kulturu (s naglaskom na povijesno – kulturološki kurikulum) na studiju humanističkih znanosti u organizaciji konzorcija kojeg čini 21. talijansko sveučilište sa sjedištem u Pisi, u Italiji, a potom završila i jednogodišnji specijalistički studij (master) iz Javnog i političkog priopćavanja na istom sveučilištu u Pisi.
Preko 20 godina radila sam na raznim međunarodnim humanitarnim i razvojnim projektima financiranim od strane različitih stranih donatora (to je ono kad te pitaju „Jel’ ti radiš EU projekte?“), a onda pred dvije i pol godine, sredinom 2018., poziciju project managera zamijenila jednom sasvim drugom, prirodnijom i kreativnijom – onom koja mi omogućava slobodu i rad iz topline svog doma – i posvetila se menadžeriranju vlastitog životnog projekta. Nisam ga još točno definirala pa govorim kako sam na studijskoj godini. Uskoro trećoj.
Posljednjih desetak godina bavim se gastronomijom i gastronomskim temama. Vodim i pišem blog „O slanom & slatkom: o svemu.“, surađujem s različitim prehrambenim brendovima za koje osmišljavam i razvijam sadržaj: pišem recepte, kuham, stiliziram, fotografiram, držim kulinarske radionice i teambuildinge, cooking show-ove, bavim se stiliziranjem hrane za promotivne i reklamne svrhe klijenta. Osim toga, osmišljavam i vodim gastro ture za strane turiste i domaće gastro entuzijaste, pišem gastro reportaže i tematske članke za različite portale te se bavim promocijom i komunikacijom na društvenim mrežama (to je ono kad piše #sponzorirano i od toga dijelom živim), a surađujem i s raznim magazinima u kojima se mogu pronaći moji recepti i fotografije hrane.
I sad sam, eto, izdala svoju prvu knjigokuharicu; nit’ knjigu, nit’ kuharicu, a sve.

Potražite me na Facebooku – O slanom & slatkom: o svemu. i Instagramu @oslanomislatkom te svakako posjetite moj blog, ako još niste jer nikad dosta recepata i priča o hrani.

Brza peciva s jogurtom / photo credit Sandra Rončević / @oslanomislatkom

Image 1 of 7


ZAVRŠNI PEKARSKI ISPIT DRUGE GRUPE U ZAGREBU

Zaredali su se praktični ispiti iz verificiranog programa osposobljavanja za jednostavno zanimanje pekar u okviru EU projekta Znanjem do kruha pa se tako 29.travnja 2021. održao i u praktikumu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Uz obavezni zadatak izrade kruha od različitih vrsta brašna i prema različitim recepturama polaznice/ici su mogli i izabrati drugi dio pekarskih delicija iz programa te ih upotpuniti namazima i punjenjima prema izboru. Opet su oduševili pripremom i prezentacijom pa se moglo između ostalog kušati finoće od beskvasnog kruha, ginger bread-a, kukuruznog i bijelog bageta, pincu, sirnicu, krumpirušu, burger peciva, pizzu, rolice s cimetom i vrhnjem, kiflice s raznim nadjevima i neobični tart od krušaka i sira. Polaznice/ici su s ovakvim nastupom ispunili sve uvjete za uspješno polaganje završnog ispita a kako i ne bi jer je cijelo Učilište nevjerojatno ugodno mirisalo a sve s ovog stola je moglo biti posluženo u nekoj od pekarnica, zadovoljiti izgledom i okusom! Čestitamo svima!

ZAVRŠNI PEKARSKI ISPIT DRUGE GRUPE U ZAGREBU

Image 1 of 37


ZAVRŠNI ISPIT PEKARA U VINKOVCIMA 22.04.2021.

Dva dana nakon završnog ispita iz programa osposobljavanja za jednostavno zanimanje Pekar u Bjelovaru odvezli smo se ponoviti isto u prekrasnim Vinkovcima. Partner u EU projektu Znanjem do kruha je Gradsko društvo Crvenog križa u Vinkovcima čiji ravnatelj Branko Tomić definitivno zaslužuje titulu najboljeg domaćina u cijelim Vinkovcima. U Crvenom križu Vinkovci polaznice/i ovog programa slušaju i polažu teorijski dio verificiranog programa te prisustvuju radionicama neformalnih programa koje prate program Pekar. Suradnja u praktičnom dijelu ostvarena je s tvrtkom Pekar d.o.o., najvećom proizvođačem pekarskih proizvoda u županiji s više od 400 zaposlenica/ika. U Vinkovcima je bilo teško pronaći više osoba motiviranih za ulazak u ovaj projekt. Osim same Covid pandemije kao uzroku, o cijeloj problematici govori i sama pekarska industrija na ovom području koja teško pronalazi radnice i radnike u struci, bilo zbog činjenice malog broja stanovnika bilo zbog manjka interesa te predrasuda o teškim zahtjevima pekarske struke. Ipak, s nekoliko polaznica/ika projekt se provodi pa su tako 22. travnja praktičnom ispitu pristupile 2 osobe i uspješno ga položile uz vodstvo svoje predavačice i pratnju ispitne komisije. U suradnji s Poljoprivredno šumarskom školom Vinkovci ispit je održan u praktikumu škole te su za prezentaciju i degustaciju na stolu polaznici pripremili kruh i peciva čime su pokazali da su uspješno savladali program osposobljavanja. Prema planu polaznicima je ostalo još sudjelovati u radionicama pratećih, neformalnih programa: digitalne i poduzetničke vještine čime će se upotpuniti njihovo obrazovanje u okviru EU projekta Znanjem do kruha.

ZAVRŠNI ISPIT PEKARA U VINKOVCIMA

Image 1 of 17


PEKARSKI ISPIT U BJELOVARU

20. travnja 2021. polaznice/i programa osposobljavanja za jednostavno zanimanje pekar iz Bjelovara pristupili su završnom, praktičnom ispitu u praktikumu Turističko ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar s kojom POU Zagreb ima suradnju u okviru EU projekta Znanjem do kruha. Polaznice i polaznici su prije pristupanja ispitu prvo prošli neformalni program jačanja psihosocijalnih vještina, slušali teorijski dio programa Pekar, usmeno polagali teorijski dio ispita te Zaštitu na radu. Zatim su 15 dana kod poslodavca u pekarni Prekpaljaj (Kuća dobrog ukusa) stjecali iskustvo rada u pekari kroz praktične elemente nastavnog plana i programa. Time su ispunili uvjete za pristupanje ovom završnom ispitu, zadnjem koraku prema svojoj svjedodžbi iz verificiranog programa. Pripremili su kiflice, perece, pletenice, peciva punjena hrenovkama, savijače od sira, jabuka te orahnjaču i makovnjaču. Ispit su položili uz stručno vodstvo svoje predavačice te uz pažnju tročlane ispitne komisije. U opuštenoj atmosferi, bez pritiska, polaznice/ici su demonstrirali da su svoje svjedodžbe zaslužili te da su spremni za korak dalje na tržištu.

U tome će im pomoći i nastavak edukacije kroz EU projekt Znanjem do kruha a to su još dva neformalna programa jačanja digitalnih i poduzetničkih kompetencija. Digitalna pismenost je danas nezaobilazan uvjet natjecanja na tržištu rada a jačanje poduzetničkih vještina je tu za one koji se planiraju otisnuti u svijet ostvarivanja svojih poslovnih ideja. Nadamo se da će našim Bjelovarčankama i Bjelovarčanima ovo biti dobra „odskočna daska“ u njihovim daljnjim životnim planovima.  Ispit je dovršen prezentacijom pekarskih proizvoda u TUPŠ Bjelovar u društvu ravnatelja i osoblja škole te predavačica u projektu i ispitne komisije. Bio je to jedan uspješan i sunčan dan u kojem smo svi doista uživali.

PEKARSKI ISPIT U BJELOVARU

Image 1 of 18


PRAKTIČNE VJEŽBE 2. GRUPE U ZAGREBU

U praktikumu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb polaznici programa osposobljavanja za jednostavno zanimanje pekar okušavaju se u izradi pekarskih proizvoda nakon što su odslušali teoretski dio programa a prije nego krenu na praksu kod poslodavaca. I ovaj put su se iskazali pa su nam za prezentaciju i degustaciju pripremili pun stol jako ukusnih kruhova, peciva, savijača, pizza. Čini se da su voditelji programa i ostali zaposlenici učilišta najsretniji kada grupa ima praktične vježbe jer im sve do ureda pristižu predivni mirisi kruha a onda imaju priliku i za degustaciju.

PRAKTIČNE VJEŽBE 2. GRUPE U ZAGREBU

Image 1 of 18


RADIONICA FOCACCIE S BREAD CLUB-om ZAGREB I CHEF KUHA DOMA

Slijedeći ispit dan ranije, organizirali smo radionicu izrade focaccie koju svi tako volimo s ciljem da se rezultati opet podijele u okolici Petrinje. Idealna prilika za učenje pekarskih majstorija ali i još malo djela solidarnosti. Ekipa budućih pekara te nekoliko zainteresiranih za naše programe okupili su se pod stručnim vodstvom Darka iz dragog nam Bread Club-a Zagreb te volontera projekta Chef kuha doma Petra. Darko i Petar su podijelili svoje tajne izrade ovog specifičnog kruha s maslinovim uljem, ružmarinom, cherry rajčicama i češnjakom. Svaki je imao svoj način zamjesa i pripreme a gotove focaccie su bile jednako odličnog okusa. Polaznicima je ovo bila iznimna prilika da uz stečena znanja kroz praksu kod poslodavaca kojima su dodijeljeni nauče i nešto dodatno. Kao što znamo Bread Club Zagreb je pravo osvježenje u pekarskom svijetu pa smo jako sretni što je upravo Darko bio s nama a polaznici programa osposobljavanja za pekare će ubuduće imati priliku odrađivati svoju praksu upravo u Bread Club-u. Također, iste sreće smo bili s Petrom, kuharom volonterom iz ekipe Chef kuha doma, koji osim što odlično kuha vrlo rado priprema kruh a što se focaccie tiče se pokazao kao pravi stručnjak.

RADIONICA FOCACCIE S BREAD CLUB-OM ZAGREB I CHEF KUHA DOMA

Image 1 of 40


NESVAKIDAŠNJI ISPIT IZ PEKARSTVA

Zamislite ispit kojemu se radujete i na polaganje dolazite nasmiješeni! Upravo takav je bio ispit prve grupe polaznika programa osposobljavanja za zanimanje pekar koji se održao 26. siječnja 2021. Nakon savladane teorije i praktične nastave kod poslodavaca došao je trenutak za pokazati naučene vještine pred ispitnom komisijom i pod budnim okom nastavnika Marinčića koji je, malo je reći, bio prezadovoljan rezultatima. Razne vrste kruha, peciva u svim svojim krasnim oblicima: pletenice, pereci, buhtlice, ružice, kiflice- mirisom su ispunile Pučko otvoreno učilište u Zagrebu. A da događaj bude još ljepši i sretniji svi pekarski proizvodi prevezeni su kao donacija na jedno od potresom pogođenih područja: Mošćenicu, naselje u Petrinji i podijeljeni među stanovnicima.
Bila je ovo ujedno i akcija solidarnosti u organizaciji volontera projekta Chef kuha doma koji su za ovu prigodu donirali oko 150 kg brašna iz svojih zaliha donacija i POU Zagreb koji program za pekare provodi kroz EU projekt Znanjem do kruha. Kao gosti iznenađenja u obilazak su došli chefovi Mate Janković i Marin Rendić koji su s kolegama u Petrinji i Zagrebu od prvog potresa neumorno kuhali obroke za unesrećene.
Nakon pekara akciju je preuzela grupa polaznica programa osposobljavanja za zanimanje slastičar/ka te su volonteri zapravo svaki dan kroz nekoliko tjedana imali pune kašete za povesti putem Mošćenice. Nadamo se da će ovaj spoj obrazovnih aktivnosti i akcije solidarnosti ostati dobar primjer i inspiracija za društveni angažman osobito kada se radi o onima najpotrebitijima u našem okruženju.

NESVAKIDAŠNJI ISPIT IZ PEKARSTVA

Image 1 of 55


JAČANJE PODUZETNIČKIH VJEŠTINA

Kako se odnosite prema budućnosti?
a) Pažljivo planiram buduće korake.
b) Nemam kristalnu kuglu. Zašto gubiti vrijeme na planiranje?
c) Pokušavam gledati unaprijed.
d) Kako bude, bit će.

Pri planiranju poduzetničkog pothvata važno je napraviti dobru analizu tržišta, svojih financijskih mogućnosti ali i procjenu vlastitih poduzetničkih sposobnosti. Zato je jedno od prvih pitanja koja su si polaznici/ce programa osposobljavanja u sklopu projekta Znanjem do kruha postavili: posjedujem li osobine uspješnog poduzetnika? Kroz razne testove osobnosti, procjene vlastitih vještina i kapaciteta, izrade „mapa života“, swot analize i druge alate imali/e su priliku zamisliti se kao poduzetnika/icu i na konkretnim primjerima procijeniti uspješnost svoje ideje na stvarnom tržištu. Ideje nam mogu svakodnevno padati „na pamet“ i činiti se odlične, međutim kako ideju pretvoriti u uspješan poduzetnički pothvat je pitanje koje zahtijeva rad i napor, analizu i spremnost na rizik. Polaznici/ce su uz vodstvo predavačice koja ima relevantno iskustvo u poduzetničkom svijetu napravili svoje poslovne planove te se okušali i u prezentaciji, takozvanom „pitchanju“ svoje ideje. Program jačanja poduzetničkih vještina uspješno je dovršen kroz 5 interaktivnih radionica: svi zajedno bogatiji u novim znanjima i ohrabreniji za nove korake u budućnost.

JAČANJE PODUZETNIČKIH VJEŠTINA

Image 1 of 6


VJEŽBE: IZRADA PEKARSKIH PROIZVODA

Iz teorije u praksu. Polaznici/ice prve grupe programa za osposobljavanje Pekar/ica u Zagrebu su zasukali rukave, stavili pregače i sa svojim predavačem krenuli u testiranje teorijskih znanja izrade kruha i drugih pekarskih proizvoda. Za početak su predavaču poklonili sito za prosijavanje brašna što je našeg, inače živahnog i dobro raspoloženog predavača, dodatno razveselilo. Ovo su bile tek prve vježbe u kuharskom kabinetu Učilišta a uskoro kreću na praktikum kod poslodavaca gdje će pekarske vještine učiti kroz 120 školskih sati predviđenih u programu osposobljavanja.

VJEŽBE: IZRADA PEKARSKIH PROIZVODA

Image 1 of 13


RADIONICE PSIHOSOCIJALNIH VJEŠTINA U SKLOPU PROGRAMA OSPOSOBLJAVANJA ZA PEKARE

Od 19.-23. listopada 2020. polaznici prve grupe osposobljavanja za pekare u Zagrebu sudjelovali su u 5 radionica neformalnog programa jačanja psihosocijalnih vještina.
U interaktivnim radionicama polaznici su imali prilike kroz interaktivne iskustvene vježbe i teoriju transakcijske analize uvidjeti važnost komunikacije i interpersonalnih vještina za osobni razovoj i razvoj grupne kohezije i timske suradnje u profesionalnom kontekstu. Isto tako imali su mogućnost osvijestiti važnost utjecaja odnosa i komunikacije na razvoj motivacije za učenjem i promjenom. Struktura rada bila je takva da se na svakoj radionici predstavila teorija koju su pratile interaktivne vježbe u paru, maloj grupi i velikoj grupi vodeći računa o epidemiološkim uputama.

RADIONICE PSIHOSOCIJALNIH VJEŠTINA U SKLOPU PROGRAMA OSPOSOBLJAVANJA ZA PEKARE

Image 1 of 5


MOTIVACIJSKA RADIONICA U ZAGREBU

12. listopada 2020, u Maloj dvorani POU Zagreb održana je motivacijska radionica za upis u prvu grupu programa za osposobljavanje za jednostavno zanimanje Pekar/ica u Zagrebu. Družili smo se uz predstavljanje cijelog EU projekta Znanjem do kruha, pobliže objasnili koncept provođenja programa Pekar/ica koji uključuje i 3 dodatna neformalna programa za jačanje psihosocijalnih, poduzetničkih i digitalnih vještina.
Upisi u prvu grupu pekara u Zagrebu su do 04.11.2020 a za ostale gradove (Sisak, Bjelovar, Vinkovci, Slavonski Brod, Osijek) upisi još traju.

MOTIVACIJSKA RADIONICA U ZAGREBU

Image 1 of 11


MOTIVACIJSKA RADIONICA U VINKOVCIMA

2. listopada 2020. godine održana je motivacijska radionica u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci na koju su, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (Podružnica Vinkovci) bile pozvane dugotrajno nezaposlene osobe koje su zainteresirane za besplatni program osposobljavanja za zanimanje pekar. Projekt Znanjem do kruha predstavili su voditeljica projekta Zinka Mujkić i voditelj programa Bojan Marić s Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Domaćini Crvenog križa, ravnatelj Branko Tomić i drugi članovi projektnog tima pobrinuli su se da ovo bude jedno ugodno upoznavanje i druženje. Prostor Crvenog križa apsolutno udovoljava svim uvjetima za izvođenje nastave a odiše i jednom pozitivnom atmosferom i energijom. Svakako je važno i da je prostor Crvenog križa Vinkovci mjesto na kojem se budući polaznici mogu osjećati sigurno i zaštićeno u odnosu na epidemiološku situaciju Covid 19.

Nakon prezentacije pridružili su nam se i predavači svih programa (pekar, psihosocijalne, poduzetničke i digitalne vještine) koji su potpisali ugovore o suradnji i s kojima su dogovoreni detalji oko izvođenja programa.
I ovim putem pozivamo sve zainteresirane dugotrajno nezaposlene osobe da se prijave za sudjelovanje u besplatnom programu osposobljavanje za zanimanje pekar u Vinkovcima, Zagrebu, Sisku, Bjelovaru, Slavonskom Brodu i Osijeku.
Nazovite: 097 6060 297

MOTIVACIJSKA RADIONICA U VINKOVCIMA

Image 1 of 11


Dovršena je edukacija nastavnika/ica i mentora/ica za kvalitetniju provedbu programa za odrasle

U projektu Znanjem do kruha ističemo važnost kvalitetnog pristupa obrazovnom procesu odraslih osoba, osobito onih koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Obzirom da će naši predavači/ice raditi s dugotrajno nezaposlenim osobama i pripadnicima/icama maginaliziranih skupina bilo je važno dodatno ih motivirati, senzibilizirati i pripremiti za rad s različitim profilima osoba uključenih u programe osposobljavanja.

Računajući na određenu ranjivost kod naših budućih polaznika/ica, što zbog dužeg izbivanja s tržišta rada, što zbog demotiviranosti, predavačima/icama su kroz ovu edukaciju pruženi dodatni alati za što bolji pristup radu.

U razdoblju od 23. 04. do 21. 05. 2020. održano je 5 online edukacija putem webinara, svaka u trajanju od 90 minuta što je ukupno 10 školskih sati nastave. 

Polaznici edukacije su bili nastavnici/ice iz područja informatičkih, ekonomskih, prehrambeno-tehnoloških i humanističkih znanosti te mentori praktične nastave koji će raditi s ciljanom skupinom na osposobljavanju za novo zanimanje. U interaktivnoj edukaciji imali su prilike kroz interaktivne iskustvene vježbe i teoriju transakcijske analize dobiti nove i drugačije uvide u važnost odnosa i komunikacije u nastavnom procesu i kako ona može utjecati na razvoj motivacije za učenjem i promjenom kod odraslih osoba.

Tijek i opis pojedine edukacije/webinara:

23. 04. 2020. Upoznavanje i očekivanja, učenje i poučavanje – uz interaktivne iskustvene vježbe i teoriju radilo se na upoznavanju i povezivanju članova, stvaranju timskog duha i osvještavanju važnosti komunikacije u nastavnom procesu.  Polaznicima je predstavljena transakcijska analiza ili TA– teorija interpersonalne komunikacije, razvoja, rasta i promjene s filozofijom međusobnog poštovanja, samopoštovanja i prihvaćanja. TA u edukacijskom kontekstu može pružiti novu i drugačiju perspektivu o tome kako ljudi uče te kako edukacija i trening mogu biti efikasniji, uvid u edukacijske pristupe kao što su iskustveno učenje, osobi usmjerena edukacija i portfolio sistem samovrednovanja, koncepte za rad sa zastojima i otporima u edukacijskom procesu i ideje kako učenje i podučavanje mogu biti zabavan i prirodan proces za edukatora i edukanta.

30. 04. 2020. Motivacija, interaktivna nastava i nastavničke kompetencije – stvaranje grupne kohezije, definiranje potreba, mogućnosti, motivacije i identificiranje stilova učenja. Teorijom i interaktivnim vježbama radilo se na kreiranju okvira rada koji podržava različitosti, stvaranju atmosfere poštovanja kreiranjem dogovora i pravila i izradi osobnog plana učenja i praćenja osobne motivacije za učenjem i promjenom.

07. 05. 2020. Metode i strategije poučavanja –  kroz interaktivne vježbe i teoriju TA radilo se na osvještavanju važnosti razvoja odnosa sa polaznicima edukacije, na prepoznavanju i definiranju elemenata za strukturiranje i izvođenje kvalitetne edukacije.

14. 05. 2020. Komunikacija i komunikacijske vještine – kroz interaktivne vježbe i teoriju TA radilo se na  prepoznavanju obrazaca ponašanja i opcijama za promjenu, na razumijevanju kako ličnost utječe na komunikaciju i kako prekinuti neučinkovitu i uspostaviti učinkovitu komunikaciju.

21. 05. 2020. Prezentacija i prezentacijske vještine  – kroz interaktivne vježbe i teoriju TA analizirane su osobne prezentacijske vještine i put promjene, definirani elementi kvalitetne prezentacije te koraci za njeno strukturiranje i izvođenje.

Pekar/ica: Zagreb, Sisak, Bjelovar, Vinkovci, Slavonski Brod
Nazovite: 097 6060 297 ili ispunite obrazac za predbilježbu
Početak: kraj siječnja 2021

Priprematelj/ica bureka i pizza: Koprivnica, Virovitica
Nazovite: 048 624 476 ili ispunite obrazac za predbilježbu
Početak: siječanj 2021

Jako lijepa pekarska priča